top of page
section-bg-leaf-1.png

Platelet Rich Plasma (PRP) Tedavisi

section-bg-leaf-2.png
Platelet Rich Plasma (PRP).webp

Platelet Rich Plasma (PRP) Tedavisi Nedir?

Platelet Rich Plasma (PRP) Tedavisi: Kendi Vücudunuzun Tamir Gücü


Platelet Rich Plasma (PRP), kişinin kendi vücudundan alınan küçük bir miktar kanın işlenerek elde edilen yüksek tamir kapasitesine sahip plazmanın aynı kişiye geri verilmesine dayalı bir tedavi yöntemidir. Trombositler, dokuların onarımında kritik rol oynayan kan hücreleridir. PRP'nin amacı, uygulanan bölgeye kan dolaşımıyla ulaşandan çok daha fazla sayıda trombosit sağlamaktır.

 

Normal bir pıhtıda, %93 kırmızı kan, %6 trombosit ve %1 beyaz kan hücresi bulunurken, PRP'de bu oran daha yüksek oranda trombosit içerir. İyi bir PRP'de ise %93 trombosit, %6 kırmızı kan ve %1 beyaz kan hücresi bulunur. Bu plazma ayrıca 7-30 kat daha fazla büyüme faktörü içerir.


Günümüzde ortopedi, fizik tedavi, birçok cerrahi branş ve diş hekimliği gibi alanlarda PRP, iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılmaktadır. Estetik amaçla da PRP, yara iyileşmesini desteklemenin yanı sıra cildi en doğal şekilde canlandırmak amacıyla kullanılır.

PRP hangi amaçlarla uygulanır?

 

  • Cilt gençleştirme,

  • İnce çizgi giderme,

  • Elastikiyet artışı

  • Saç dökülmesi,

  • Kronik yara,

  • Akne skarları

  • Leke tedavisi

  • Yara iyileşme

  • Saç ekimi sonrası ekilen kıl foliküllerinin daha yüksek oranda tutmasına yardımcı olur.

PRP uygulamalarında kullanılan malzemeler nelerdir?


PRP (Platelet-Rich Plasma) Tedavisi: Doğal Yenilenme


PRP, kişinin kendi kanından elde edilen bir tedavi yöntemidir ve bu nedenle alerji veya bulaşıcı hastalık riski taşımaz. İşlem, steril ve kapalı bir kiti kullanılarak gerçekleştirilir ve son derece güvenlidir. Ancak her PRP kiti FDA onayı almış olmayabilir. Kaliteli bir PRP işlemi için en az 1 milyon trombosit bulunması gerekmektedir. Bu değeri elde etmek için kaliteli bir kit kullanımı esas alınır.

PRP Tedavisi Seansları:

PRP tedavisi cilt yenileme amacıyla 3-4 haftada bir 3-4 seans, saç dökülmesi tedavisi için ise 3-4 haftada bir 3-6 seans önerilir.

 

PRP Uygulama Tekniği:


PRP enjeksiyonu için kullanılan teknikler genellikle mezoterapi uygulamalarına benzer. İnce uçlu enjektörler kullanılarak yapılan işlem genellikle ağrısızdır. Ancak ağrı eşiği düşük hastalarda işlem öncesinde anestezik kremler kullanılabilir. Ayrıca mikroenjeksiyon tekniği kullanılarak veya dermapen, dermaroller, fraksiyonel lazer ve iğneli radyofrekans sonrası oluşan küçük kanalcıklardan doğrudan verilebilir. İşlem süresi, uygulama alanının genişliğine bağlı olarak ortalama 20-30 dakika sürer.

PRP Etkinliği ve Süresi:


PRP uygulaması, deriyi doğal bir şekilde uyararak yenileyen bir sistemdir. İçerdiği büyüme faktörleri sayesinde yeni kollajen üretimini tetikler. İlk seanstan sonra bile ince çizgilerde ve lekelerde azalma gözlenebilir. Ancak uzun vadeli etki sağlamak için kür tedavisi (3-6 seans) önerilir. Kür tedavisinin yıllık olarak tekrarlanması, yaşlanma sürecini yavaşlatmada etkili olabilir.

PRP uygulama öncesi ve sonrası nelere dikkat edilmelidir?


İşlem öncesinde işlem yapılacak bölgede akut bir enfeksiyon olmaması önerilir. PRP sonrasında bölgenin 12 saat yıkanmaması, tahriş yapma potansiyeli olan ürünlerin aynı gün kullanılmaması, 24 saat güneş maruziyetinden kaçınılması önerilir.

PRP kimlere uygulanmaz?

 

  • Hamile ve emzirenler,

  • Kan sulandırıcı kullananlar,

  • Trombosit düzeyi düşük olanlar,

  • Akut ve kronik enfeksiyonu olan hastalar,

  • Tümör ve metastaz varlığında uygulanmamalıdır.

bottom of page