top of page
peeling-uygulamalari.jpg

Peeling Nedir?

Kimyasal peeling işlemi derinin üst tabakasının kimyasal maddeler ile soyulması yöntemidir. Kimyasal peelingde kullanılan farklı kimyasal maddelerin deriyi çok yüzeyel, yüzeyel, orta ve derin olarak 4 farklı derecede soyulma gerçekleşir.

Kimyasal Peeling hangi amaçla yapılır?

  • Cilt yenilenmesi

  • Leke tedavisi

  • Akne ve akne izi tedavisi

  • Cilt tonu eşitleme

  • Gözenek sıkılaştırma

  • İnce kırışıklıkların azaltılması

Kimyasal Peelingte hangi ürünler kullanılır?

  • Fenol

  • TCA (Trikloroasetik Asit)

  • Alfa hidroksi asitler (glikolik asit, laktik asit..)

  • Beta hidroksi asitler (salisilik asit)

  • Polihidroksi asitler

Kimyasal Peeling Öncesi Bakım ve İşlem Nasıldır?

Kimyasal peelingin başarısını artırmak ve yan etki riskini azaltmak için, peeling öncesi bakım oldukça önemlidir. İşlem öncesinde yaklaşık 2 hafta boyunca, endikasyona uygun çeşitli kremlerle cildiniz peeling'e hazırlanmalıdır. Peeling'e hazır hale getirilen cilde uygun solüsyon uygulanır ve solüsyonun özelliğine veya konsantrasyonuna bağlı olarak 1-5 dakika bekletilir. İstenilen süre sonrasında nötralizan bir solüsyonla cilt temizlenir. Bu işlem genellikle anestezi gerektirmeyen, rahat bir uygulamadır.
Yüzeyel peelinglerde hafif bir batma hissi olabilirken, derin uygulamalarda yanma, batma veya hassasiyet hissedilebilir. İşlem sonrası 2-7 gün arasında, peeling derinliğine bağlı olarak soyulma meydana gelebilir. Genellikle nemlendiriciler kullanarak bu soyulma süreci kontrol altına alınır. Peeling işlemi kişiyi sosyal veya iş hayatından uzaklaştırmaz ve günlük yaşantısına devam edebilir. Uygulamanın kış aylarında yapılması, cildin işlem sonrası iyileşme sürecini daha rahat geçirmesine yardımcı olabilir.

 

Peeling Seansları ve Etki Süresi Ne kadar?

Derideki ölü hücrelerin atılıp alttan yeni derinin gelmesi için peeling seansları arasında yaklaşık 3-4 hafta süreyle bir mola verilmesi önerilir. Kimyasal peeling uygulamaları genellikle ortalama 10 dakika sürer ve probleme göre değişebilir.
Peeling tedavisi genellikle 4-6 seanslık bir kür olarak düşünülmelidir. Kür tedavisi, cilt sorunlarına ve ihtiyaca göre ayarlanabilir. 3-6 ay sonra cildi tekrar uyarıcı bir etki elde etmek amacıyla bir ekstra seans daha düşünülebilir.


Peeling tedavisinin etkisinin uzun süreli olabilmesi için ise kür tedavisinin her yıl tekrarlanması önerilir. Bu sayede cildin tazelemesi ve yenilenmesi sürekli olarak sürdürülebilir.

Kimyasal Peeling uygulama öncesi ve sonrası nelere dikkat edilmeli?

İşlem öncesinde işlem yapılacak bölgede akut bir enfeksiyon olmaması önerilir. Uygulanacak olan maddeye karşı hastanın alerjisi olup olmadığı sorgulanır. Bronzlaşmış cilde kimyasal peeling önerilmez.


İşlem sonrasında, en az 30 SPF içeren güneşten koruyucu kullanılması,tahriş yapma potansiyeli olan ürünlerin aynı gün kullanılmaması, derinin sık sık nemlendirilmesi, probleme uygun devam kremleriyle tedaviye devam edilmesi önerilir.

 

Enzimatik Peeling Nedir?

Enzimatik peeling özellikle melasma (gebelik maskesi) hastalarımızda tercih ettiğimiz peeling türüdür. İşlem dermatoloji kliniğinde sürülen enzim içeren peeling solüsyonunun uygulanması ile başlar belirli süre sonrasında hasta losyonu evde temizler. İşlem sonrasında hastanın evde kullanmaya devam edeceği ürünler verilir. 2-3 aylık süre içerisinde leke zamanla açılmaya başlar. Lekenin tekrarlamaması için hastanın belli aralıklarla mezoterapi işlemleri yaptırması önerilir.

bottom of page