
Cilt Dolgu Uygulamaları


Cilt Dolgu uygulamaları nedir?
Yer çekiminin etkisine bağlı zamanla yüzdeki kemik yapının çökmesi, yağ ile bağ dokusunun azalması sonucu yüzümüzde hacim kaybı oluşur. Bunun sonucu olarak da deride kırışıklık ve sarkmalar oluşmaya başlar. Günümüzde insan bağ dokusuyla tamamen uyumlu dolgular ile kaybedilen hacim geri döndürülebilir. Kırışıklık ve sarkmalar haricinde, mevcut bir asimetrinin düzeltilmesinde de kullanılır.
DOLGU uygulamalarında kullanılan malzemeler nelerdir?
Günümüzde kalıcı, yarı kalıcı ve geçici dolgular mevcuttur. Kalıcı dolgulara karşı zaman içerisinde görülen yan etkiler nedeni ile günümüzde kullanımı önerilmemektedir. En yaygın olarak kullanılan dolgu maddesi FDA onaylı, insan dokusunda var olduğu için doku ile uyumu yüksek olan Hyalüronik asit dolgulardır. Hyalüronik asit, uygulandığı bölgede yapısından bağlar sayesinde su tutarak hacimlendirme sağlamaktadır. İnsan vücudunun bir yapı taşı da olduğu için alerjik reaksiyon görülme olasılığı minimumdur.
Yeni nesil biyo-stimulan dolgulardan, Kalsiyum hidroksiapatit (CaHA) ve poli-L–laktik asit (PLLA) dolguları ise daha konsantre dolgulardır. Uygulandığı bölgede kollajen yapımını uyararak daha uzun süre dayanırlar. Uygulanma süresinden yaklaşık 4-6 hafta sonra kollajen üretiminin de başlamasıyla belirgin etki görülür. Etkisi 1-2 yıl arasında değişmektedir, etkiyi arttırmak için ikinci veya üçüncü ek uygulamalar yapılabilir. Özellikle 30’lu 40’lı yaşlardan sonra doğala yakın sonuç isteyen hastaların orta ve alt yüz ile el bölgelerine uygulama yapılır.
DOLGU hangi bölgelere uygulanır?
-
Dudak ve burun arasında uzanan nazolabiyal oluğa,
-
Kaş arasındaki kızma çizgisine,
-
Göz çevresindeki kaz ayaklarına,
-
Göz altı oluğunun dolgunlaştırılmasında
-
Dudak kenarındaki üzüntü çizgilerine,
-
Dudak kontürü ve hacimlendirilmesinde,
-
Yanak ve çene hacimlendirilmesinde,
-
Kaş kaldırmada,
-
Burun deformitelerinde ve burun ucu kaldırmada,
-
Çene uzatılması ve öne doğru şekil verilmesi
-
Çene gamzesi yok edilmesi
-
El üzerinde hacim kaybının azaltılması
-
Akne izi, çöküklük ve yara izlerinin azaltılması
-
Ayrıca herhangi bir sebepten doku kaybı ve/veya asimetri olan bölgelere de uygulanabilir.
DOLGU uygulaması nasıl gerçekleştirilir?
Dolgu uygulaması hasta ve doktor işbirliği ile uygun dolgu maddesinin seçimi ile başlar. İşlem yapılacak bölgeye işlemin konforunu arttırmak için lokal anestezi kremi uygulanır ve 20-30 dakika beklenir. Ardından bölge temizliği yapıldıktan sonra ucu sivri olmayan kanül veya enjektör yardımı ile bölgeye madde verilir. Uygulanacak anatomik bölge ile değişmekle birlikte işlem süresi ortalama 10-20 dakika sürer. Uygulama alanı ve miktarı arttıkça bu süre uzayabilir. İşlem sonrası etki hemen görülür. Kırışıklık ve sarkmalarda düzelme sağlanarak daha genç ve dinamik bir görüntü elde edilir.
DOLGU’nun etkinliği ne kadar sürer?
Tüm dünyada en çok tercih edilen Hyalüronik asit bazlı dolgu maddelerinin içerdiği çapraz bağ ve partikül büyüklüğüne göre genellikle 6-18 ay arasında etki süresi değişir.
CaHA dolguları ortalama 15 ay, PLLA dolguları ise 2 yıla yakın etkinlik gösterir.
DOLGU uygulaması öncesi ve sonrası nelere dikkat edilmeli?
Uygulama öncesinde;
Ağrı kesiciler, aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçlar, yeşil çay, gingko biloba, sarımsak, ginseng, ekinezya gibi bitkiler dolgu işleminde gelişebilecek morarma riskini artırabildikleri için işlemden önceki 1 hafta boyunda alınmamalıdırlar.
Uygulama yapılan gün içinde,
-
Sauna veya hamama gidilmemesi,
-
Ağır spor yapmaktan kaçınılması önerilir.
-
Dudak dolgusu yapılan kişilerin 2-3 saat sıcak içecek tüketmemesi önerilir.
-
Bunların dışında hasta gündelik aktivitelerine devam edebilir.