top of page
section-bg-leaf-1.png

Botoks (Botulinum Toksin) Uygulaması

section-bg-leaf-2.png
botoks-1024x768.jpg

Botoks (Botulinum Toksin) Uygulaması Nedir?

En yaygın olarak bilinen ismi ‘botoks’, en sık tercih edilen sonuçları da bir o kadar yüz güldüren kozmetik uygulamadır. Laboratuvar koşullarında Clostridium Botulinum üretilmesi ile elde edilen toksin ilk olarak üroloji alanında kullanılmış olsa da günümüzde kozmetoloji en yaygın kullanım alanı olmuştur.

Botoks Uygulaması Nasıl Etki eder?

Botoks toksin enjeksiyonu kas içerisine yapıldıktan sonra etkisi 14 gün içerisinde yavaş yavaş görülmeye başlar. Toksin o bölgedeki kasların kullanımı geçici bir süreliğine durdurarak o bölgedeki hareket ile oluşan kırışıkları ve ter bezlerinden salınımı azaltır.

Botoks Uygulaması Hangi bölgelere yapılabilir?

Günümüzde en sık kullanılan bölge yüz bölgesidir. Bu bölgedeki göz çevresi, alın çizgileri, kaş çatma çizleri, dudak üzerindeki ince çizgiler, çene bölgesindeki gamzelenmeler özellikle tercih edilen anatomik bölgelerdir. Bu bölgedeki oturmuş kırışıkların veya hareket ile oluşan çizgilerin görünümünü minimuma indirmeyi amaçlar.

 

Diş sıkma botoksu diğer ismi ile ‘Masseter botoksu’ diğer bir sık tercih anatomik bölgedir. Diş sıkma problemi olan veya yüz kontürüne müdahale edilmesi gerektiği durumlarda kas içerisinde enjeksiyon ile işlem gerçekleştirilir.

Terlemenin azaltılması özellikle yaz aylarında en çok tercih edilen botulinum toksin uygulamasıdır. Koltuk altı, avuç içleri, ayak tabanı, saçlı deri veya yüz bölgesinde fazla terleme olan bölgelere uygulama yapılarak geçici olarak ter bezlerinden ter salınımı azaltılır.

Botoks Uygulaması etkinliği ne kadar sürer?

Botoks uygulamasının etkisi işlem yapıldıktan sonraki 14 gün içerisinde etki göstermeye başlar. 14. gün pik seviyeye ulaşır 2-4 ay içerisinde kademeli olarak azalarak etkisi sonlanır. Özellikle diş sıkma botoksu gibi şikayetleri olan hastalarda düzenli olarak yapılan botoks uygulaması o bölgedeki kasları zayıflatacağı için etki etme süresi her uygulamada biraz daha artacaktır.

Botulinum Toksin (botoks) uygulaması kimlere yapılamaz?

  • Gebeler

  • Emziren anneler

  • Botulinum toksin alerjisi olanlar

  • Myastenia gravis gibi nöromüsküler hastalığı olanlar

  • Uygulama yapılacak bölgede inflamatuar hastalığı ya da enfeksiyon bulunanlar

  • Beden dismorfik bozukluğu olanlar

  • Amyotrofik lateral skleroz gibi nörolojik hastalığı olanlar

  • Belirli ilaçları kullananlar (aminoglikozidler gibi)

  • Ciddi pıhtılaşma bozukluğu olanlar

Botoks Uygulaması öncesinde ve sonrası nelere dikkat edilmelidir?

İşlem öncesinde işlem yapılacak bölgede akut bir enfeksiyon olmaması önerilir. Botoks sonrasında bölgeyi ısıtarak etki eden enerji bazlı cihazla kozmetik bir işlem planlanıyor ise işlemden önce yapılması önerilir. İşlemden sonra masaj, ovalama, sauna gibi ısıl işlemlerden kaçınılması gerekir. Olası yan etkiler; Alerjik reaksiyon, Blefaropitoz (göz kapağı düşmesi), Kaş düşmesi, Botulinum toksine karşı antikor gelişmesi (etki etmemesine sebep olur), Enjeksiyon bölgelerinde küçük hematomlardır.​​

bottom of page